Boekhandel Dominicanen

Identiteit

In opdracht van Boekhandel Dominicanen en onder begeleiding van VVV Maastricht werd Ontwerpstudio Contxt in april 2014 uitgenodigd een pitch uit te schrijven voor de nieuwe identiteit van Boekhandel Dominicanen (voormalig Selexyz en Polare).

The Guardian noemde de boekhandel in de Maastrichtse Dominicanenkerk "...the fairest bookshop in the world, a bookshop made in heaven." Een benchmark voor de studio.Bidbook (eerste concepten)

Hieronder een aantal pagina's uit het winnende bidbook, waarin het fundament werd gelegd voor de huidige identiteit van Boekhandel Dominicanen.

Typografie

De naam "Boekhandel Dominicanen" wordt bewust volledig in kleine letters (onderkast) geschreven, voornamelijk om de balans van het logotype te bewaken (esthetisch argument) en deels om de transformatie van "simpelweg tekst" naar herkenbaar losstaand logotype te verwezenlijken.

Het lettertype komt van Akira Kobayashi en is een evolutie op een oorspronkelijk klassiek ontwerp van de beroemde typograaf Adrian Frutiger.
Gebroken

De huisstijl van Boekhandel Dominicanen laat ruimte de letters op a-grammaticale wijze te breken, hierdoor transformeert tekst naar beeldmerk. De exacte compositie van bo-ek-han-del-do-mi-nica-nen creƫert de potentie dit element als zelfstandig beeldmerk te laten functioneren binnen de huisstijl.

Totstandkoming beeldmerk

Een kruis als primair beeldmerk voor Boekhandel Dominicanen is bijna evident. Als verwijzing naar de Dominicanenkerk zonder de religieuze inslag van de vorm van het daadwerkelijke Latijnse (Christelijke) kruis.

Het kruis in het beeldmerk van Boekhandel Dominicanen is bewerkelijk, veranderlijk, dynamisch maar altijd herkenbaar.

De doorbroken lijnen staan symbool voor de voetstappen van de bezoekers van Boekhandel Dominicanen tot en met de lijnen en vormen van de blauwdrukken van de Dominicanenkerk.
Kleur

De dominante kleur in het logo en de huisstijl van Boekhandel Dominicanen is een rustig blauw met Pantone waarde 311.

Zelfstandig Logo
Concept en vormgeving door Christiaan Krabbe.

Meer werk...